tisdag 18 november 2014

Göteborg - Istanbul 11 Framme vid Mellanösterns pärlaAtt ta sig med cykel in till centrala Istanbul kräver mycket kondition och bjuder på många nära-döden-upplevelser. Istanbul är som många andra storstäder beläget på flera kullar som ibland lutar otäckt uppåt. Det känns som att cykla uppför en vägg. Och motorvägen löper som en enda stor svart orm genom landskapet som den "vanliga" vägen korsar över eller under beroende på landskapets formationer. 

Mot Istanbul tidigt på morgonen

Vi cyklar så i flera timmar och min t-shirt är tung och sjöblöt av svett. Jag får helt enkelt  byta, vrida ut några deciliter svett på vägen och fortsätta denna Golgata-cykling. Men det är först när vi börjar komma in till Istanbuls kärna som de otäcka börjar. Precis som i Burgos har man dragit in en tvåfilig väg genom staden och turkarna kör som tokiga. Här gäller regeln: "Störst först" och då har man ju som cyklist inte mycket att säga till om. Ovidiu  som bott i staden i 5 månader, tar täten och jag har ibland svårt att hänga med där han sick-sackar fram mellan bussar, lastbilar, spårvagnar och personbilar. Det blir många lagöverträdelser, fler än jag gjort under de senaste 5 åren sammanräknat. Vi cyklar på trottoarer, mot enkelriktat,  mot rött ljus, på gångbanor, susar fram mellan familjer med barnvagnar som dårar. När jag i vänlig ton försöker påpeka våra brott utbrister Ovidiu " But this is Istanbul!" Visst, så kan man ju se det, men någonstans har han rätt - cyklister äro "persona no gratta" i Istanbul och då får man ju skapa sina egna lagar och regler. Allting är ett enda jäkla kaos kort och gott. Vid ett tillfälle är vi t o m tvingade att bära cyklarna över en spårvagnsbro, med full packning, och efter det känns det som om jag knäckt ryggen på mer en ett ställe.

Slutligen når vi målet - Bosporen och bron som förbinder Medelhavet med Svarta havet. Vi firar med en Efes-öl och en fiskburgare nere vid strandkanten. Det har varit en superkul, spännande och helt otroligt omväxlande resa ned till skärningspunkten av Europa och Asien.

Blandade maträtter på en enkel krog mitt i stan

Framme vid målet med Bosporen i ryggen och längre bort Blå moskénIstiklal Caddesi - Istanbuls paradgata

Majskolvar&kastanjer till salu


Cool katt tar en siesta i hettan


Världens godaste musslor till på en gata i Istanbul. 

Bosporen där många prövar fiskelyckan om dagarna


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar